vineri, 17 decembrie 2010

Moş Crăciun

Cine e? De unde vine? Câţi ani are? De ce vine doar o dată pe an?
Oficial nu există.. aşa spun toţi. Cu toate astea, fiecare copil a auzit de acest moş, care vine încărcat cu daruri în noaptea de Crăciun. Şi se pregătesc special pentru acest moment, sunt cuminţi că să primească şi ei cadoul visat, învaţă poezii şi cântecele şi îi lasă prăjiturele pe pervaz, că poate i-o fi foame Moşului.
Moşul aşa cum îl ştim azi, adică un bătrânel cu barbă albă, îmbrăcat în roşu, a apărut în 1931. L-au creat americanii pentru o campanie publicitară pentru o băutură răcoritoare, deloc indicată pentru copii :)

Povestea moşului bun, care aduce daruri, începe demult şi se leagă de Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor. Unele poveşti spun că ar fi fost un bătrânel bogat, care îşi punea o robă roşie cu margine albă şi împărţea daruri copiilor nevoiaşi. Alte poveşti spun că ar fi fost un bătrânel destul de retras, care ajuta orfanii, văduvele şi feţele sărace când le venea timpul măritişului. Poveşti despre Moş Nicolae sunt nenumărate.. cine doreşte le poate citi aici şi aici.

Moşul pe care îl vedem azi în magazine, atârnat pe la balcoane şi prin reclame stă ascuns aproape 11 luni, iar în preajma sărbătorilor de iarnă apare brusc de nu-ştim-unde. Ei, ştim.. :) Moş Crăciun stă la "Polul Nord", un răspuns foarte bun pentru copiii mici. Acolo e frig, este loc destul pentru Moş, spiriduşi şi reni.
Când copii mai cresc, apar alte întrebări "Ce mănâncă renii acolo, dacă e atâta zăpadă?" sau "Cum trăieşte Moşul acolo, dacă e aşa de frig?" Renii mănâncă nişte cereale magice, care dau puteri pentru noaptea de Crăciun.

Şi undeva pe la 6-7 ani cred că o să apară şi întrebarea "Mami, chiar există Moş Crăciun?" Dacă insistă cu întrebarea, spune-i adevărul. S-ar putea ca înainte să apuci să răspunzi, să te întrebe: "nu-i aşa că tu şi tati cumpăraţi cadourile?" şi în acel moment chiar nu mai ai scăpare. Poţi să-i spui că te-a ajutat Moşul, că altfel nu aveai de unde să ştii ce îşi doreşte.

"De ce Moş Crăciun nu aduce cadoul pe care i-l cer?"
Dacă aţi scris împreună scrisoarea pentru Moş, atunci o să ştii ce şi-a dorit. Dacă nu ai putut să-i cumperi, o explicaţie ar fi că Moşul nu aduce cadouri cu care părinţii nu ar fi de acord. Moşul se sfătuieşte cu părinţii şi bunicii.

"De ce vine Moş Crăciun doar o dată pe an?"
Pentru că de Crăciun se sărbătoreşte naşterea lui Isus. Aşa cum magii i-au adus daruri în noaptea naşterii, aşa Moş Crăciun duce tradiţia mai departe, ducând daruri tuturor copiilor.
Alt motiv ar fi că munceşte un an întreg ca să facă toate jucăriile pentru toţi copii din lume şi nu ar avea timp să vină de 2 ori.

"Cum reuşeşte Moş Crăciun să meargă la toţi copii din lume într-o singură noapte?"
Renii se pregătesc temeinic pentru asta, şi îi ajută şi fusul orar- noaptea de Crăciun are astfel 30 de ore. Moşul călătoreşte cu peste 5800 km / secundă, îi ajung 34 microsecunde pentru a lăsa cadoul şi să plece mai departe la următoarea locaţie.
Altă explicaţie ar fi că are nişte ajutoare, pe care le coordonează foarte bine şi astfel toţi copii primesc cadoul la timp.
Alte întrebări şi răspunsuri aici.

Adresa oficială pentru scrisori este:

Santa Claus' Main Post
Office, Santa Village,
FIN-96930 NAPAPIIRI

Multe agenţii de turism au excursii către ţara lui Moş Crăciun. Depinde acum de cât de tare îşi doreşte cel mic să-l ia la întrebări pe Mosu' şi cât îţi permiţi să mergi acolo într-o mini excursie. Este doar un exemplu de excursie, cred că sunt mai multe, mai accesibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu