luni, 28 februarie 2011

Întrebări incomode pentru noi..

Inevitabil o să vină şi momentul când bebe, care nu mai e bebe demult (când a trecut timpul?), o să vrea să ştie care e treaba cu copii, de unde vin.. ce e sexul şi de ce fetele nu au ce au băieţeii :)
Cred că undeva în jurul vârstei de 4-5 ani, copilul o să fie foarte interesat de sexualitate (la unii mai devreme, la alţii mai târziu). Şi atunci ce-i spui?
Despre cum se fac copii poţi începe a-i spune că e nevoie de o femeie şi-un bărbat, aşa ca mami şi tati, care se iubesc şi s-au rugat să aibă un copil şi Doamne-Doamne le-a ascultat rugăciunea şi a pus un bebe în burtica lui mami. Pe un forum am găsit un răspuns diferit.. doar taţii pot cumpăra de la farmacie nişte seminţe pe care le dau mămicilor când vor să aibă bebe.
"Dar cum încape un bebe în burtă?" La început bebe e mic, cât un bob de mazăre şi creşte în fiecare lună până se transformă într-un bebeluş. "Şi cum iese din burtă?" Unii părinţi au ales să spună că prin buric (e un orificiu vizibil, nu?), alţii spun că atunci când bebe e gata să vină pe lume, mami merge la spital şi medicul face o magie şi iese bebe.
Povestea cu barza nu prea mai funcţionează pentru copiii din ziua de azi.. şi e mai bine să fie evitată. Dacă cumva i-o spune bunica sau vreo mătuşă, atunci tre să te scoţi cumva şi-i spui că aia era o poveste pentru copii mici. Şi speră să scapi aşa uşor :)
Cred că înainte de a începe cu întrebările despre cum se fac copii sau ce e aia sex, o să ne bombardeze cu întrebări despre corpul lui. Dacă e băiat va fi curios să afle cum se numeşte chestia aia mică, care seamănă cu un degeţel, dintre picioare. Pe net am găsit tot felul de denumiri pentru băieţi: puţă, penis, cocoşel, cuc/cuculeţ, putulica. Pentru fetiţe: păsărică, fofoloancă, gogoaşă, piersicuţă, bişboaşcă etc. (mai aştept şi alte denumiri bune de zis copiilor, bineînţeles). Din toate documentările am dedus că denumirea asta ţine şi de zona ţării în care locuieşti. Prin Moldova se zice puţă la ambele sexe. În Bucureşti puţa e doar pentru băieţi şi pentru fete se foloseşte păsărică.
Oricum alegi să-i "prezinţi" această parte a corpului, băiatul va crede că fetelor le lipseşte ceva, nu că arată altfel "puţa" lor. Este foarte important felul în care vorbeşti cu copilul despre organele genitale.. şi mai ales cum reacţionezi când îl vezi că se atinge, că se descoperă. Dacă vei avea o atitudine defensivă şi te vei panica, copilul n-o să înţeleagă şi îi poţi imprima ideea că sexualitatea este ruşinoasă.
Cred că este un moment bun pentru o discuţie (dacă nu ai avut-o deja) despre câteva lucruri care nu se fac oriunde. Nu ne dezbrăcăm în parc, doar acasă. La grădiniţă / şcoală ne îmbrăcăm într-un fel, la o petrecere altfel. Şi nu vorbim tare la muzeu, acolo doar admirăm tablourile etc. Şi de aceea nu ne atingem în zonele intime când suntem la grădiniţă sau în parc sau în alte spaţii publice. Adică despre ce tip de comportament şi vestimentaţie avem în anumite locuri şi situaţii. Sper să ne iasă şi în practică, la teorie suntem cu toţii cei mai buni :))

Şi ca să mai uităm de stres ataşez un banc:
O puştoaică intră la frizerie cu tac'su. Stă lângă scaunul frizerului, mâncând o gogoşică, în timp ce tac'su se tunde. Frizerul zâmbeşte la ea şi îi spune cu amabilitate: -Drăguţă, o să ai păr pe gogoşică. :) -Ştiu, răspunde ea. O să-mi crească şi ţâţe. ;;)

2 comentarii:

  1. Interesant si foarte util mie articolul tau, dar nu m-am putut abtine sa nu zambesc pentru alegerea manierei in care ai incheiat postul acesta! promit sa revin; esti documentata, ai umor, ai toate calitatile unei bloggerite care tocmai s-a ales cu o cititoare noua si fidela!
    Cu drag, Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. O vreme am abandonat blogul asta, pentru ca scriu pe altul.. dar sper sa revin cat de repede, pentru ca material am strans :) Sper ca nu am pierdut singurul cititor :)

    RăspundețiȘtergere